Fördelar med iPad i skolan

Apple har varit tydliga i sitt budskap. De vill ha ut iPads i skolan (inte så konstigt med tanke på hur mycket pengar de tjänar på att skolor köper in iPads) för att hjälpa eleverna och minska utgifterna för skolorna. Hur det ska spara in pengar vet jag inte riktigt. En iPad kostar i runda slängar 4500 kronor vilket visserligen är lite billigare än om man ska köpa en bra laptop men att det skulle vara billigare än traditionella skolböcker vet jag inte. Däremot så är möjligheterna större med en iPad. Till en iPad så finns det tusentals appar som är läromedelsinriktiade och många av dessa är gratis eller väldigt billiga. Däremot så är iPadsen ömtåliga och det är viktigt att eleverna är försiktiga med sina paddor och inte har sönder dessa då det snabbt kan bli dyra historer isf. Den är också väldigt liten och lätt och smidig att ha med sig. Man behöver inga sladdar, tangentbord eller andra tillbehör. Enda man behöver med sin iPad är att med jämna mellanrum ladda batteriet, men det räcker väldigt flera timmar och att ha med sig en liten laddsladd är inte hela världen.

iPaden kan säkert också öka motivationen och lusten att faktiskt lära sig saker om apparna är bra utformade så att det faktiskt blir roligt att lära sig genom just den appen. Utöver det så kan man ju testa att ge ett barn en iPad och se hur de skiner upp och börjar pilla, klicka och peka. Den är väldigt lätt att använda vilket gör att den faktiskt är tämligen användbar även ganska långt ned i åldrarna. Ju tidigare barnen lär sig att använda ny teknologi desto lättare kommer de garanterat också att ha senare i livet genom att de, i tidig ålder, lärt sig att använda modern teknik.

En iPad med internetanslutning är också en oändlig källa för information. Man kan söka på internet efter information och tidigt lära sig att söka information på flera olika platser och det kanske kan bidra till att lära eleverna källkritik och att värdesätta olika källor beroende på varifrån informationen kommer.

Fördelarna med att ha iPad i skolan är många. Men i grund och botten tror jag att det viktigaste, bortsett från funktionaliteten och alla smart appar och möjligheter som följer med iPadden är att barnen upplever det roligare att lära sig. Det är roligare att lära sig multiplikationstabellen om man kan göra det i spelform än om man ska sitta och rapa upp varje tabell som ett mantra i huvudet tills det sitter som rinnande vatten. Det finns mycket mer att nämna i ämnet fördelar med iPad i skolan och det är troligt att den här sidan byggs ut framöver.